Pieter Jelles Troelstraschool | Gezonde school
17088
page-template,page-template-full_width,page-template-full_width-php,page,page-id-17088,ajax_fade,page_not_loaded,,qode-title-hidden,qode-theme-ver-10.1.1,wpb-js-composer js-comp-ver-7.6,vc_responsive

Gezonde school

Vanwege ons brede en gevarieerde beweeg- en sportaanbod, zowel tijdens als na schooltijd, mag de Troelstraschool sinds 2015 het vignet ‘gezonde school’ dragen. Voorheen viel dit onder het certificaat ‘sportactieve school’. Dit certificaat was in 2009 al in ons bezit

 

Buitenspelen

In de pauzes spelen de kinderen zoveel mogelijk buiten op een schoolplein waar veel mogelijkheden en uitdagingen zijn. Zij vinden het vooral leuk om te bewegen en te sporten. Daarnaast is het ook nog eens leerzaam en nuttig, want tijdens beweegactiviteiten wordt de hersenontwikkeling gestimuleerd.

Motorische Remedial Teaching

Een achterstand op motorisch vlak, blijkt vaak te linken met de leerprestaties in de klas. Kinderen die in hun motorische ontwikkeling een achterstand laten zien in vergelijking met leeftijdsgenoten, worden hier regelmatig mee geconfronteerd. Op een juiste en verantwoorde manier leren bewegen is dan ook van groot belang. In groep 2 wordt er door een motorisch remedial teacher gekeken of de grof motorische ontwikkeling van de kinderen voldoende verloopt. Als blijkt dat kinderen op dit gebied extra aandacht kunnen gebruiken, dan krijgen zij tijdens schooltijd een ‘extra gymles’. In groep 3 moeten de kinderen gaan leren schrijven. Vanaf dat moment wordt het belangrijk dat de fijn motorische ontwikkeling op niveau is. Kinderen die op dit gebied problemen laten zien, komen in aanmerking voor een ‘extra schrijfles’. Een verwijzing naar externe hulp behoort in beide gevallen ook tot de mogelijkheden.

 

 

Beleid omtrent een gezonde leefstijl

Een gezonde leefstijl hangt samen met betere schoolprestaties. Daarom hebben wij beleid gemaakt als het gaat om gezondheid. Dit beleid houdt in dat wij tijdens de ochtendpauze op school alleen groente en fruit eten. Daarnaast drinken wij gedurende de gehele schooldag alleen water. Als kinderen jarig zijn sporen we de ouders en kinderen aan gezonde traktaties mee te brengen. De jarige mag 1 kleine traktatie uitdelen.

Extra sportactiviteiten

Bewegingsonderwijs

Bewegingsonderwijs voor de kleuters wordt grotendeels door de eigen leerkracht verzorgd. Kinderen vanaf groep 3 krijgen twee keer in de week les van een vakleerkracht. De kinderen worden uitgedaagd om zich zelfstandig en op hun eigen niveau te ontwikkelen. Naast de motorische ontwikkeling wordt veel aandacht besteed aan sportief gedrag en samenwerken.

Naschoolse sportactiviteiten

In samenwerking met de gemeente Amsterdam worden er voor de kinderen verschillende naschoolse sportactiviteiten georganiseerd. Voor kinderen uit de groepen 1 t/m 4 zijn dit voornamelijk kortdurende activiteiten (maximaal 10x), zodat kinderen kunnen kennismaken met verschillende sporten en kunnen ontdekken welke sport het beste bij hun past. Voor de groepen 5 t/m 8 worden er SVW’s opgestart (Sport Vereniging in de Wijk) in de gymzaal van de school. Deze activiteiten lopen het hele schooljaar door. Kinderen kunnen zich op deze manier aansluiten bij een sportvereniging tegen een gereduceerd tarief.